Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křest Zbirohem

Dospěli jsme - já a potok - společně do Zbiroha. Tak co, potoku? Už konečně víš, kdo jsi a kam patříš?

Potok má za sebou zhruba deset z téměř třiceti kilometrů své délky, tedy třetinu. Dětství, dospívání a mládí, fáze života, kdy i člověk musí poslouchat, dělat, co mu přikazují či radí druzí, sbírat zkušenosti dobré i špatné, znenáhla si nalézat a prosazovat vlastní identitu.

Zbirožský potok v Zámostí

Zkouška dospělosti přichází potoku v místě, kterému se říká Zámostí a je to na dolním konci protáhlého Masarykova náměstí ve Zbirohu. Zprava se tu do něho vlévá potůček od Týčku, na mapách sice ještě bezejmenný, ale pro obyvatele vsi, z níž přitéká, je jasně Týčský a dost vlivný na to, aby na něm hned u obce zřídili – z bývalé hasičské nádrže – veřejné koupaliště. Samotné osidlování lokace je zastřeno mlhou ještě i v historických časech, ale terén napovídá souvislosti se „starým Zbirohem“ v zalesněném svahu nad pravým břehem potoka a samozřejmě i se skalnatým vrchem, na němž stojí starodávný hradozámek.

Pohled na zámek od potoka v Zámostí

Osadu na soutoku, která se během staletí vyšvihla na městys a nakonec to dotáhla na město, určili lidé potoku za kmotru, a jmenuje se tedy po ní Zbirožský. Na starších mapách ho ale na jeho horním toku vystopujeme jako potok Lhotský, Místní nebo Mlýnský a v současné době je lokálně srozumitelný též jako Čápský. Nezpochybnitelně Zbirožským se vlastně stává až za Přísednicí, ale to bychom předbíhali.

Zámostí je energeticky poměrně silná část města kolem mostu (dříve nejspíš brodu) přes potok, třebaže vlastní centrum Zbiroha je o něco výše v blízkosti kostela. Jinak tu ale po staletích kooperace člověka s potokem moc stop nezbylo, spíš zde vnímám svědectví o různosměrných zájmech osadníků, kteří přicházeli a odcházeli a pocestný jen nechápavě hledí na nesourodou směs obytných stavení, domků, paneláků, zahrádek a všelijakých provozoven, které musí obejít, než se dostane k prvnímu z trojice dalších rybníků.

Hráz Flusáru

Působí to tu na mě pořád odcizeně, ale už ne tak depresivně jako kolem Kařezu a rybníků před Zbirohem. V údolí s rybníky Flusárem, Mlýnským a Kravákem je potok lidem už rovnocenným partnerem. Za odbočkou ke starému Zbirohu (po zelené) se na břehu Flusáru zvedá rozeklaný skalní výchoz, v lesích jich tu podobných jsou spousty a i to je dokladem, že charakter reálií kolem potoka se změnil. Pomalu začínám atmosféře místa rozumět. Restaurace Na Panelu s přilehlými chatkami připomíná na první pohled nějaké socialistické retro (provozovateli se omlouvám, nevešla jsem, podobnými pohledovými relikty je naše vlast poseta), domy na pravém břehu Mlýnského rybníka a zejména dvě haciendy postavené neuvěřitelně přímo na jeho hrázi (někde v těchto místech stával Obecní, posléze Wildův mlýn) sálají zbohatlickou arogancí. Potkávám dost lidí s psy, u Kraváku vysedávají na protilehlých březích dva rybáři. Jako by zde existovalo mnoho mikrosvětů, jejichž hranice obyvatelé prostě nepřekračují a vůči vnějšímu světu si je přísně střeží.

Rybník Kravák

Přes hráz Kraváku neboli Františkovského neboli Lepenkárenského rybníka mi hučí vstříc soukolí jakési monumentální provozovny bůhvíčeho, budova přiléhající pod hrází k potoku je pozůstatkem bývalé vysoké pece. Modrá, po které jsem sem ze zbirožského Pětidomí došla, uhýbá k Babí skále a do Jablečna. Abych nemusela opouštět potok, pokračuji po silnici. V louce je další zbirožská ČOV (první je v Zámostí ještě před mostem), tato velmi zánovní, potok se tulí k zalesněnému svahu pod Babí skálou po svém pravém břehu.

KONEČNĚ!

V dálce se přede mnou zvedá svah ke Kohoutovu (tam někde je i Těchovín, ale myslím, že odtud není vidět) a jako bych slyšela dlouhý, navždy zadržený výdech krajiny včetně potoka: KONEČNĚ.

Před Přísednicí dostává Zbirožák posilu v podobě Svatopetrského potoka, který přitéká od Týčského vrchu. Jménem souvisí s lokací U Svatého Petra, kde stojí kostel sv. Petra a Pavla a nad ním zřícenina hradu Řebřík. Hned za soutokem mají potoky prostor pro sdílení v rybníčku a že je o čem si povídat!

Svatopetrský potok totiž cestou nabral ještě potoky Líšenský a Pařezí, oba od obce Líšná, a prošel vodní nádrží nad obcí Jablečno. Další cestu volím podél chat za obcí a zavlhlého koryta, které bych ráda považovala za Přísednický potok, ale je to pozůstatek mlýnského náhonu. Jsem zvědavá na „štolu v Matčině hoře“: inu, zamřížovaný vstup do skály v lese, nic, kvůli čemu by stálo za to prodírat se křovím po pěšině, která je čím dál tím méně schůdná. Koryto náhonu je svedeno do Zbirožského potoka těsně před jeho soutokem s jedním z tří jeho nejdůstojnějších přítoků.

ZP za soutokem s Koželužkou

Toto je Koželužka, začátkem září jsem k soutoku skrz křoviny nedohlédla, ale při návratu jsem se s ní potkala v místě, kde podtéká silnici, a okamžitě jsem k ní pojala hluboké sympatie. Rozhodně láká k prozkoumání.

Díky Koželužce také končí na druhém břehu Zbirožáku kukuřičné pole a dál už je jen louka, takže zouvám boty a ponožky, brodím potok a přes louku mířím na silničku, která vede kolem Křtitelní studánky k lomu Třebnuška.

Autor: Wanda Dobrovská | pondělí 12.12.2022 8:00 | karma článku: 8,25 | přečteno: 159x
  • Další články autora

Wanda Dobrovská

Od Třebnušky k Berounce

Lom Třebnuška je pro Zbirožský potok poslední tvrdý střet s civilizací. Zbirožák nabývá sebevědomí. Kromě Koželužky mu tu ve vlhčích časech přivádí další vodu drobné, spíše občasné vodoteče zleva i zprava.

22.12.2022 v 8:08 | Karma: 11,06 | Přečteno: 196x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Wanda Dobrovská

Potok mezi Kařezem a Zbirohem

Ne, procházku tudy určitě nenavrhuji, leda že byste nezačínali v Kařezu, nýbrž v přilehlé osadě Borek a šli po modré. Já ovšem jdu podél potoka a rovnou předesílám, že je to dost neinspirativní putování.

12.7.2022 v 7:00 | Karma: 12,00 | Přečteno: 235x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Wanda Dobrovská

Kařezské rybníky

Kařezské rybníky jsou přírodní památkou. Přírodní památkáři jsou možná rádi, že turisticky lokalitu nelze moc uchopit, protože ptactvo, které zde žije, má alespoň klid. Plocha rybníků je obrovská – bezmála 70 hektarů.

2.6.2022 v 7:00 | Karma: 13,95 | Přečteno: 330x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Wanda Dobrovská

Potok od Sirské hory

Sirské hory jsou tu dvě, vzdušnou čarou čtrnáct kilometrů od sebe. A vlastně ani ten potok není jen jeden. Mateřská Sirská hora posílá vody do všech světových stran. K jihovýchodu se rodí potok, jemuž dali lidé jméno Zbirožský.

29.3.2022 v 6:00 | Karma: 9,02 | Přečteno: 227x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Wanda Dobrovská

Úpoř

Úpoř je pěkná lokalita na konci světa. Nebývalo tomu tak vždycky. Po potoce se plavilo dříví, byly tu průmyslové provozy a nitro údolí bylo obděláváno. Dnes se tu zčásti chalupaří, zčásti hospodaří.

4.12.2021 v 8:06 | Karma: 12,14 | Přečteno: 435x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 564x
Psaním se živím, a psaní mě i baví. Jsem ale líná, a tak je blog pro mě skvělá motivace, jak se přimět dát psanou podobu i tématům, která jsou vně mých pracovních závazků. Zájmy: příroda, hudba, spiritualita.

Seznam rubrik