Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kařezské rybníky

Kařezské rybníky jsou přírodní památkou. Přírodní památkáři jsou možná rádi, že turisticky lokalitu nelze moc uchopit, protože ptactvo, které zde žije, má alespoň klid. Plocha rybníků je obrovská – bezmála 70 hektarů.

Mnoho měsíců jsem se snažila zjistit, odkdy tu vlastně ty rybníky jsou. Nepodařilo se. Nejblíž jsem se dostala k informaci, že je tu založili Rožmberkové, v tom případě tu jsou nejpozději od 15. století.

Horní Kařezský rybník

Ale možná, že se zdejším bažinatým terénem podnikali lidé něco už dřív, protože to mokro jim při průchodu krajem určitě vadilo odedávna, respektive od té doby, co se tudy pokoušeli dostat od západu na východ a obráceně. Pokoušejí se dodnes – a daří se, vede tudy dálnice i železniční trať, obojí víceméně v trase dávné obchodní cesty.

V zasuté minulosti tu byla dokonce rybniční dvojsoustava, což mi připadá naprosto fascinující. Jedna byla na Holoubkovském potoce, jehož povodí se nachází z jižní strany lokace, která mě zajímá. Ta druhá zaplňuje prostor obrovité přírodní pánve, do níž stékají vody od Sirské hory ze západu, od Kařízské hory z východu a z jihu od návrší, kde je mimo jiné osada Kařízek II a nijak zeměpisně to tam pojmenované není. Právě tato lokalita ale nabízí záblesk průhledu do dávné minulosti – po obou stranách silničky do osady (vede po ní cyklostezka 2153) jsou mokřady a rybník Němec, který na ně navazuje, nemá žádný přítok. Je to takzvaný „nebesák“. (Území je zařazeno do „Přehledu vodních a mokřadních biotopů České republiky“ podle Ramsarské konvence jako mokřad lokálního významu.“)

Rybník Němec

V minulosti to ale bylo jinak a komplikovanější. Původní „nebesák“ býval ještě nad rybníkem Němec, na starých mapách se jmenuje „Pařezský“ (Parezkeg Teich). Rozkládal se v místech dnešní osady Kařízek II (a od severu k jihu ho přetínala trať). Voda z něho měla možnost odtékat dvěma směry – do Štěpánského rybníka na Holoubkovském potoce (tento „náhon“ je dodnes v terénu patrný) a do rybníka Němec.

Několik desítek metrů pod rybníkem Němec je další rybník, Bechyňský (vede kolem něho turistická červená ze Strašic přes Mýto a Kařízek do Hořovic).

Kromě přítoku z rybníka Němec ho napájí ještě potůček z východu, ze směru od Kařízku. Kařízek je v rámci lokace zřejmě historicky nejvýznamnějším sídlem, stávala zde tvrz, byl odtud – zřejmě – dobrý rozhled. To bylo dost důležité, protože přes kraj vznikala dálková cesta z Čech do Bavor. Pro ni byly zase výhodné ty suché okrsky, leč osadníci s tím časem měli problémy. Například Mýto bývalo kdysi lokalizováno tam, co dnes stojí na pohled nepochopitelně naddimenzovaný kostel sv. Štěpána, a kvůli obtížné dostupnosti vodního zdroje bylo přesunuto tam, co je dnes, tedy blíže k Holoubkovskému potoku.

Krátký potůček z Bechyňského rybníka ústí na dohled do Hořejšího Kařezského rybníka, ze západní strany syceného ještě potůčkem od vrchu Lom, což je – ergo kladívko! – Zbirožský potok.

Kvůli němu si to tu procházím.

ZP přitéká od Plzeňské
Kaplička v Kařízku II

Rozloučila jsem se s ním na staré Plzeňské, odkud pílí přes louku k železničnímu náspu. Jdu se s ním pozdravit na propadlý betonový mostek v té louce, od svého křížení s dálnicí se docela zmátořil, asi i díky přikázanému směru toku. Vypadá pěkně, vyplašila jsem u něho volavku a posléze ještě srnu.

Snažit se dostat k ústí potoka do Hořejšího Kařezského rybníka je marné, je to tam podmáčené. K rybníku tedy přicházím po lesní cestě podél trati (díky, Barboro Hurábová), vyvádí mě na dlouhou hráz, k níž z druhé strany rovnou přiléhá Dolejší Kařezský rybník.

Dolní Kařezský rybník

Ani ten se nedá obejít po břehu, musím na silnici do Kařezu, z níž se dá odbočit zase až k jeho hrázi. Je tak obrovský, že ho celý ani nelze obhlédnout. Napájen je ze tří stran. Z východu potokem od Kařízku, z jihu z Hořejšího Kařezského rybníka a ze západu potokem z Cekovského rybníka, který je stejně veliký, není zahrnut do přírodní památky Kařezské rybníky, ale logickou součástí celé této rybniční soustavy bezpochyby je. Je ostatně zajímavý a hodně přispívá k pochopení počátků Zbirožského potoka. Místní považují Cekovský rybník za „nebesák“. Na mapě je nicméně napájen minimálně ze čtyř potůčků ze svahů mezi věncem vrchů Lom, Sirská hora a Bukov, kde sbírá své vody i Zbirožák, ten ovšem volí cestu oklikou kolem vrchu Lom. (Jestlipak toho za ty statisíce let nelituje?) Kdo ví, do jaké míry jsou ta koryta přirozená nebo umělá. Cekovský rybník nese z minulosti svědectví o významu zdejšího hospodaření s vodou – aby mohl být založen tam, kde je, musela mu obec Cekov ustoupit (stalo se koncem 16. století). Některé zdroje dokonce uvádějí Cekovský potok – tedy potok, který z Cekovského rybníka vytéká – jako hlavní zdrojnici Dolejšího Kařezského rybníka. (Podle mě je ale Cekovský potok mapovou fikcí.) Vlastně by se mohly Cekovský a Zbirožský potok o tuto funkci dělit. Prostředkem Dolejšího Kařezského rybníka je vybudován násep železniční trati (s propustkem pro volný průliv vody), takže Cekovský by si mohl činit nárok na půlku rybníka na západ od trati a Zbirožský na tu směrem na východ.

Info cedule

Kdysi kdosi o přírodní památce Kařezské rybníky (vyhlášena v roce 1992) vyhotovil info ceduli, jedna je umístěna na hrázi rybníka Němec, druhá identická zde, na začátku hráze Dolejšího Kařezského rybníka před přelivem. Přes přeliv vedou dvě železné traverzy, po jedné – s nepříjemným pocitem – přecházím. U čapu si dávám obědosvačinu, je větrno, na hladině se dělají vlny. Připadá mi to tu bezútěšné. Pod hrází se na hladině houpou dvě mrtvé ryby, kus dál je mršina labutě. Na druhé straně hráze je ohrada s krmelci, údajně pro daňky, není tam ani jeden.

ZP před Kařezem

 

Dál směrem k trati se jít nedá. Z Dolejšího Kařezského rybníka vytéká potok, k němuž by se mohla hlásit kterákoliv z těch přečetných vodotečí, které jsou se soustavou spojeny, a pod jménem Zbirožský chvátá do obce Kařez.

 

 

Pro výlet ke Kařezským rybníkům jsem zvolila okruh od železniční stanice Kařízek nejdřív k Hořejšímu a Dolejšímu Kařezskému rybníku, pak zpátky po silnici, kterou na jednom místě kříží turistická červená, po ní k Bechyňskému rybníku, od něho luční pěšinou k rybníku Němec a po silničce zpět k železniční stanici. Místně to tam je Kařízek II neboli Mýto-Kařízek a je tam památný dub, na který se lze podívat pouze přes plot soukromé zahrady („Žižkův karýzecký dub“), a pěkná novodobá kaplička, jejíž tvar – loďka – má údajně mimo jiné připomínat i ten dávný rybník.

 

 

 

 

 

Autor: Wanda Dobrovská | čtvrtek 2.6.2022 7:00 | karma článku: 13,95 | přečteno: 330x
  • Další články autora

Wanda Dobrovská

Od Třebnušky k Berounce

Lom Třebnuška je pro Zbirožský potok poslední tvrdý střet s civilizací. Zbirožák nabývá sebevědomí. Kromě Koželužky mu tu ve vlhčích časech přivádí další vodu drobné, spíše občasné vodoteče zleva i zprava.

22.12.2022 v 8:08 | Karma: 11,06 | Přečteno: 196x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Wanda Dobrovská

Křest Zbirohem

Dospěli jsme - já a potok - společně do Zbiroha. Tak co, potoku? Už konečně víš, kdo jsi a kam patříš?

12.12.2022 v 8:00 | Karma: 8,25 | Přečteno: 159x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Wanda Dobrovská

Potok mezi Kařezem a Zbirohem

Ne, procházku tudy určitě nenavrhuji, leda že byste nezačínali v Kařezu, nýbrž v přilehlé osadě Borek a šli po modré. Já ovšem jdu podél potoka a rovnou předesílám, že je to dost neinspirativní putování.

12.7.2022 v 7:00 | Karma: 12,00 | Přečteno: 235x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Wanda Dobrovská

Potok od Sirské hory

Sirské hory jsou tu dvě, vzdušnou čarou čtrnáct kilometrů od sebe. A vlastně ani ten potok není jen jeden. Mateřská Sirská hora posílá vody do všech světových stran. K jihovýchodu se rodí potok, jemuž dali lidé jméno Zbirožský.

29.3.2022 v 6:00 | Karma: 9,02 | Přečteno: 227x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Wanda Dobrovská

Úpoř

Úpoř je pěkná lokalita na konci světa. Nebývalo tomu tak vždycky. Po potoce se plavilo dříví, byly tu průmyslové provozy a nitro údolí bylo obděláváno. Dnes se tu zčásti chalupaří, zčásti hospodaří.

4.12.2021 v 8:06 | Karma: 12,14 | Přečteno: 435x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 564x
Psaním se živím, a psaní mě i baví. Jsem ale líná, a tak je blog pro mě skvělá motivace, jak se přimět dát psanou podobu i tématům, která jsou vně mých pracovních závazků. Zájmy: příroda, hudba, spiritualita.

Seznam rubrik