Lesk a bída jednoho potoka

2. 01. 2012 19:38:31
V čase zimy a krátkých dní lze putování nahradit chozením. Ze vztahu k Berounce, který byl jedním z nejúžasnějších darů mého letního putování, povstala motivace k chození podél vodních toků, což jsou v okolí mého bydliště potoky. Je jich hodně. Člověk se toho podél jejich břehů spoustu naučí, začne si všímat věcí, které by mu dřív nepřipadly na mysl, a leccos pochopí.

Na severním předměstí Prahy teče kratičký potok, zvaný Housle podle zajímavé přírodní lokality, z jejíchž útrob vyvěrá, nebo Lysolajský podle obce, jíž protéká.

Ač obec působí poklidně a takřka na každém kroku je vidět, že má dobré hospodáře, samo údolí Lysolajského potoka je poměrně dramatickým příběhem o archetypální vůli k životu potoka i lidí na hodně stísněném prostoru, přičemž každá strana má o svém modu vivendi dost jiné představy. Občas se dokáží shodnout v partnerství nebo alespoň v příměří, občas je to kdo s koho. Síla potoka je v trpělivosti a vytrvalosti, síla člověka v technice, a tak to většinou dopadá tak, že člověk manipuluje potokem diplomacií počínaje a hrubou direktivou konče.

Lysolajský potok pod pramenem.jpg
Potoku, proslavenému jako „zázračná studánka“, není dopřáno užívat si alespoň ještě chvíli dotek s mateřskou náručí země, která ho starostlivě a v mimořádně dobrém stavu odevzdává „světu“ : na povrch je rovnou vyveden trubkou a ačkoliv teče ještě asi sto metrů lesíkem, je okamžitě odkázán do příslušných mezí zánovním vydlážděným korytem do obce, kde brzy zjistí, zač je takového rodného listu z pražské periferie loket.

Chtěl bys meandrovat? Kuš! Pěkně rovnou za nosem. Rád by ses rozléval? Hajdy do koryta! Líbila by se ti tůňka? Tu máš betonovou bazénu! Zachtělo by se ti kaskád? Alou do trubek! Údolí jsi už vyhloubil až až, teď abychom ho kvůli tobě zarovnávali. Tráva? Keře? Stromy? Nestarej se a naval vodu pro zahrady. Že tě cestou ubývá? Aspoň si při přívalové vlně nebudeš moc vyskakovat.

Hned zkraje je na svém horním toku zdržen třemi betonovými nádržemi, jedna je hasičská. Nemohly by místo nich – hlavně místo těch prvních dvou – být rybníčky? Asi ne, celé údolí je svědectvím o tom, že člověk umí modelovat terén přinejmenším stejně účinně jako potok a když dojde na měření sil, má k dispozici páky jako regulaci, napřimování, zatrubňování, takže potok je nucen na všechny své přirozené funkce rezignovat, maximálně se sem tam zmůže na nějaký ten příval.

Trochu svobody si Lysolajský potok jako mladý potůček užije mezi druhou a třetí nádrží, kde protéká soukromými zahradami, ostatně také do té třetí nádrže, v níž dokonce roste okřehek (!), vskakuje zvesela, hned je ovšem šupem poslán pod zem a prohnán nějakou zvenku děsuplně vyhlížející provozovnou, za níž ještě chvilku, ale fakt už ne moc dlouho, zakouší svou potoční autenticitu, načež je mu dáno s konečnou platností na vědomost, kdo je tady pánem, a je sveden do ohavného betonového koryta podél silnice a posléze rovnou pod zem, odkud o sobě dává vědět mohutným hukotem pod mřížemi šachet, neboť se tam někudy řítí prudce dolů, aby byl u bývalého mlýna zase vypuštěn a okusil pár set metrů skutečné svobody lesem v hluboce zaříznutém korytu, jehož svahy, hlavně kolem mostu, si občané interpretují jako smetiště. A už na potok lačně čeká majitel jednoho ze strmých pozemků, pro které je těžko hledat využití a na nichž pro přístup k domům je nutno budovat betonové rampy, a vysokým vydlážděným žlabem formuje vodoteč do podoby zahradního potůčku.

Lysolajský potok na dolním toku.jpg
Po tomto pseudoromantickém experimentu se potok vrací do betonového koryta, do něhož ústí všelijaké trubky (jsou to opravdu jen odvody dešťové vody ze dvorků?) a jiné z něho zase odvádějí užitkovou vodu a protože po té dílem dlážděné a dílem betonové trase nemá šanci přijít k nějaké další vodě z přírody, zbývá z něho před křižovatkou Čábelecké s ulicí V Podbabě už jen neduživá stružka.

Té se, zřejmě nedávno, dostalo nového koryta, které není ohyzdné betonové, nýbrž dlážděné a s očividně projevenou snahou připomenout potoku jeho přirozenou podstatu vysazením trsů nějakých vodních travin do spár mezi kameny, ale to už je spíš na podívání pro lidi než pro samotný potok, ten je tu už zcela zdrchaný a tak uzounký, že kdyby zde nebyl podepřen korytem, možná by se i beze stopy ztratil. Takto s úlevou přijímá otevřenou náruč Šáreckého potoka, který ho, rovněž řádně jetý, na křižovatce u Břetislavky pohltí.

Začíná ve slávě jako zázračná studánka, končí v bídě jako nějaký vágus. (Obec nechává provádět každého půl roku analýzu, protože lidé si uvykli přijíždět k „zázračné studánce“ pro vodu. Před časem analyzovali pro zajímavost vodu ze studánky, i před soutokem: z lahodné pitné vody byly po necelých dvou kilometrech splašky. Dnes je to údajně lepší, v Lysolajích si pořídili kanalizaci.)

Soutok Lysolajského a Šáreckého potoka.jpg
Mimochodem, soutok Lysolajského a Šáreckého potoka je vpravdě industriální. Lysolajský potok v podobě uzoučké stružky je sveden pod silnici a já, přicházejíc ke křižovatce s ulicí Šárecké údolí, se s ním v duchu loučím, protože zprava už se blíží mnohem mohutnější Šárecký potok, a poněvadž z autobusu není soutok vidět, tuším, že setkání dvou potoků je zaranžováno vskrytu pod vozovkou.

Nuže, není: z přímého směru vytéká ze skruže ubohoučký Lysolajský potok a ze strany ho, rovněž zpod vozovky, z propustku uchvacuje Šárecký a pokračují pospolu betonovým korytem k Vltavě. Poslední úsek toku je regulován už podle moderních zásad udržitelnosti, břehy jsou zpevněny kameny a osázeny trávou, ba dokonce stromečky, ale potok si to už moc neužije, neboť mu zbývá naposledy podtéci komunikaci – dlužno přičíst ke cti stavitelům této křižovatky, že mu ponechali otevřené koryto pod viaduktem – a pak už se vrhnout do vod temnormutné Vltavy.

Autor: Wanda Dobrovská | pondělí 2.1.2012 19:38 | karma článku: 11.60 | přečteno: 800x

Další články blogera

Wanda Dobrovská

Od Třebnušky k Berounce

Lom Třebnuška je pro Zbirožský potok poslední tvrdý střet s civilizací. Zbirožák nabývá sebevědomí. Kromě Koželužky mu tu ve vlhčích časech přivádí další vodu drobné, spíše občasné vodoteče zleva i zprava.

22.12.2022 v 8:08 | Karma článku: 11.06 | Přečteno: 194 | Diskuse

Wanda Dobrovská

Křest Zbirohem

Dospěli jsme - já a potok - společně do Zbiroha. Tak co, potoku? Už konečně víš, kdo jsi a kam patříš?

12.12.2022 v 8:00 | Karma článku: 7.76 | Přečteno: 157 | Diskuse

Wanda Dobrovská

Potok mezi Kařezem a Zbirohem

Ne, procházku tudy určitě nenavrhuji, leda že byste nezačínali v Kařezu, nýbrž v přilehlé osadě Borek a šli po modré. Já ovšem jdu podél potoka a rovnou předesílám, že je to dost neinspirativní putování.

12.7.2022 v 7:00 | Karma článku: 12.00 | Přečteno: 233 | Diskuse

Wanda Dobrovská

Kařezské rybníky

Kařezské rybníky jsou přírodní památkou. Přírodní památkáři jsou možná rádi, že turisticky lokalitu nelze moc uchopit, protože ptactvo, které zde žije, má alespoň klid. Plocha rybníků je obrovská – bezmála 70 hektarů.

2.6.2022 v 7:00 | Karma článku: 13.50 | Přečteno: 328 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 324 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 288 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 505 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 564

Psaním se živím, a psaní mě i baví. Jsem ale líná, a tak je blog pro mě skvělá motivace, jak se přimět dát psanou podobu i tématům, která jsou vně mých pracovních závazků. Zájmy: příroda, hudba, spiritualita.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...